Hvad fedtprocenten betyder for dig og din form

Der er flere forskellige måder, hvorpå du kan måle frem- eller tilbagegang i din kur eller træning – ofte er det badevægten der hives frem, men målebånd er også en meget brugt metode, sammen med den mere visuelle afmåling – hvordan tøjet sidder og spejlbilledet flatterer. Der er både fordele og ulemper ved alle disse målingsmuligheder, men fælles for dem er, at du ikke nødvendigvis kan vurdere, hvordan din massesammensætning spiller til din fordel. Det er her fedtprocenten kommer ind.

Hvad er fedtprocenten?

Det er vigtigt at kigge på den måde som din krop er sammensat i forhold til forholdet imellem fedt og “fedtfri” masse. Når vi kigger på denne sammenhæng, så vil en sund sammensætning være en lav procentdel der er fedt og en højere der er “fedtfri”. Når vi skriver “fedtfri” så menes der faktisk alt der ikke er fedt, altså muskler, dine organer og knogler. For at gøre det mere lige til, opdeles det herunder.

Kropsfedt: Kan findes i dit muskelvæv, under din hud, rundt om dine organer. Det er vigtigt at gøre opmærksom på at noget fedt er helt essentielt for dit helbred, og er med til at hjælpe med at beskytte dine indre organer, opbevare brændstof til energi og regulere vigtige hormoner.

Fedtfri: Dette er som nævnt ovenover, muskler, organer, knogler, væv og vand. Det er også den del som flere fitness udøvere kalder Lean masse. Denne lean masse er helt essentielle for dig når du skal forbrænde kalorier, da de er metaboliske, hvorimod kropsfedt ikke er.

Nu når det er blevet opstillet, så kan vi komme videre med beregning af fedtprocenten. Dette er netop denne beregning der viser hvordan de to ovenover er fordelt i din krop. Altså hvor stor en procentdel af din vægt som er kropsfedt, og hvor stor en del der ikke er.

Det siges ofte, at din fedtprocent siger mere om din generelle sundhed end din vægt gør. Helt overordnet så fortæller din fedtprocent dig, hvor meget af din kropsmasse er fedt, og hvor meget der er muskelmasse. Derfor er det en fordel at kende din fedtprocent, da du på den måde kan følge din kropssammensætning ved regulært at måle dig gennem din træningsperiode. Selvom du for eksempel er slank, kan du godt være “tynd-fed”, det vil sige, du render rundt med en forhøjet fedtprocent i forhold til din muskelmasse. Omvendt kan du også se eller føle dig kompakt, men sundhedsmæssigt være indenfor din ideelle procentramme.

Det er vigtigt at være opmærksom på denne forskel, da “tynd-fed” kan være sundhedsskadeligt. Generelt, hvis du har for høj en fedtprocent, øger det risikoen for type 2 diabetes, kredsløbssygdomme inklusiv hjerteproblemer og højt blodtryk, for ikke at tale om den belastning det kan have på dine led.

Fedtprocent eller BMI

Mange forveksler fedtprocenten og deres BMI(Body Mass Index) tal, men disse to er ikke synonym for det samme. Hvis du besøger din læge, vil han eller hun garanteret begynde og snakke om hvad dit BMI tal er. Basalt set er BMI blot en betegnelse for din krops ratio, dvs. forholdet imellem din højde og din vægt, altså hvis din vægt stiger vil dit BMI tal også stige. BMI tager bare ikke højde for om denne vægtstigning er rene muskler eller fedt, og du kan derfor godt blive karakteriseret som overvægtig uden at være det. Dit BMI tal udregnes ud fra formlen BMI = (vægt i kg) / (højde i meter)^2 , du kan benytte BMI-udregneren nedenunder.

Den ideelle fedtprocent

Selvom der ikke findes et entydigt svar på, hvad den præcise ramme for fedtprocenten er, så er det nogenlunde indenfor denne skala*:

dame

Hvad er dit BMI tal?

Du kan udregne dit Body Mass Index tal ved hælp af formularen nedenunder

Højde:
Vægt:
 

Kvinders Fedtprocent

Kvinde

Undervægtig

Normal

Overvægtig

Meget overvægtig

20-39 år

1 – 21 %

21 – 33 %

33 – 39 %

39 + %

40-59 år

1 – 23 %

23 – 34 %

34 – 40 %

40 + %

60-79 år

1 – 24 %

24 – 36 %

36 – 42 %

42 + %

*Fitnessgruppen.dk http://goo.gl/oFP5jr

mand

Hvad er dit BMI tal?

Du kan udregne dit Body Mass Index tal ved hælp af formularen nedenunder

Højde:
Vægt:
 

Mænds Fedtprocent

Mand

Undervægtig

Normal

Overvægtig

Meget overvægtig

20-39 år

1 – 8 %

8 – 20 %

20 – 25 %

25 + %

40-59 år

1 – 9 %

9 – 22 %

22 – 28 %

28 + %

60-79 år

1 – 13 %

13 – 25 %

25 – 30 %

30 + %

*Fitnessgruppen.dk http://goo.gl/oFP5jr

Det sagt, så er en fedtprocent lavere end 21% for kvinder og 8% for mænd ikke nødvendigvis tegn på at noget er galt; professionelle atleter eller folk der gerne vil have tonede muskler kan sagtens være indenfor den ‘undervægtige’ ramme uden at det er sundhedsskadeligt. Tommelfingerreglen er, at du godt må ligge “lavt til normalt.”

Hvis man kommer ned i den ekstremt lave ende af skalaen, skal man dog være opmærksom på sit helbred – kroppen har stadig brug for fedt, blandt andet ledfunktion, evnen til at holde varmen og hormonbalancen kan påvirkes af en ekstremt lav fedtprocent. For kvinder kan det for eksempel lave rav i menstruationscyklusen og besværliggøre graviditet.

Hvordan beregner jeg min fedtprocent?

Der er tre måder, hvorpå du kan måle din fedtprocent. Den første er en bestemmelse af fedtprocenten ved at måle omkring hofter, mave, lår og underben. Det er en indirekte måling af fedtprocenten da det er baseret på en sammenligning af steder på kroppen, som antages at være forholdsvis fedtfrie (underarm og læg), med steder der antages at have meget fedtmasse (mave, overarme, hofter og lår). Selvom det kan give en gennemsnitlig fedtprocent ved korrekt og konsistent måling, så anses metoden generelt for at være enormt upræcis.

Den anden, og mere udbredte målingsmetode er med en Tanita-vægt. Det foregår ved enten en håndholdt vægt eller en man står på – sidstnævnte værende den mest brugte, blandt andet i fitnesscentre og ved sundhedskonsulentvirksomheder. Ved hjælp af bioelektrisk modstandsmåling, udregner Tanita-vægten kroppens fedtprocent. Bioelektrisk modstandsmåling måler modstanden af kroppens vand, fedtvæv og muskler ved at sende et signal op gennem kroppen, hvis det er en fodstående vægt, fra begge fodplader op til brystet. På baggrund af modstanden i kombination med din BMI, køn og alder udregnes din fedtprocent.

Prislejet svinger fra ca. 400kr. til 1500 kr. for enten håndholdt eller badevægt.Se de forskellige vægte her.

Selvom der er delte meninger om, i hvor stor en grad badevægtsmodellen er unøjagtig, så er det et bedre alternativ til målebåndet, og hvis du opsøger en professionel – læge, sundhedscenter, diætist eller fitnesscentre – så har de endnu mere præcist målingsudstyr.

Det bringer os til den sidste målingsmetode, som er ved hjælp af en såkaldt fedttang. Tangen måler hudfolder forskellige steder på kroppen, og beregner fedtprocenten på baggrund af tykkelsen. For eksempel kan man udføre en 4-punktsmåling der tages ved henholdsvis triceps, biceps, over hoftekarmen og under skulderbladet. Den sammenlagte måling omsættes til en procentsats ved hjælp af en tabel.

Da fedttangen anses for den mest nøjagtige, er du måske interesseret i at erhverve dig en – men vær opmærksom på at en professionel fedttang i stål koster flere tusinde kroner. En fedttang skal overholde nogle bestemte standarder i forhold til hvor hårdt den klemmer og formen af dens spidser, men heldigvis er det muligt at købe billigere versioner i plastik over nettet som næsten kan måle sig med den “ægte varer.”

Du kan faktisk få en Fedttang helt gratis hos Bodylab lige nu. Se den gratis fedttang her!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Hvad fedtprocenten betyder for dig og din form, 5.0 out of 5 based on 1 ratingSkriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>